Mijnenveger Kampioenschappen

Naast casual spelen behandelen sommige mensen Mijnenveger ook als een sport. Er zijn wereldranglijsten van de beste Mijnenveger-spelers. Hieronder kun je een oude video bekijken met een vorig wereldrecord op Expert-niveau (momenteel is het 26,59 seconden):

Je moet verschillende dingen weten als je wilt deelnemen en in de ranglijsten wilt worden opgenomen. Ten eerste kun je niet spelen met zomaar een versie van Mijnenveger. Bijvoorbeeld, je kunt niet spelen met Microsoft Minesweeper omdat bekend is dat het bugs heeft waardoor spelers vals kunnen spelen. En geen van de onlineversies van Mijnenveger zijn geschikt voor competitief spel. In plaats daarvan moet je een van de volgende programma's downloaden (die helaas alleen beschikbaar zijn voor Microsoft Windows en in het Engels zijn): Minesweeper Arbiter, Minesweeper X of Viennasweeper. Deze programma's slaan automatisch video's op van je gameplay op. Dan kun je deze video's indienen bij Authoritative Minesweeper (nadat je je hebt geregistreerd) en deelnemen aan de ranglijsten.

Soms heb je geluk en los je het bord op met slechts één klik. Dit gebeurt vrij vaak, vooral op de Beginner-moeilijkheidsgraad. Daarom zijn er limieten ingesteld om de resultaten van te eenvoudige borden te verbieden. Hoe werken deze limieten? Om ze te begrijpen, moet je begrijpen wat 3BV is.

Wat is 3BV?

3BV is het minimale aantal klikken dat nodig is om het spel te winnen.

3BV vertelt je hoe makkelijk het Mijnenvegerbord is. Als 3BV 1 is, kun je het spel oplossen met slechts één klik. Om het gebruik van te eenvoudige borden te beperken, is momenteel het kleinste toegestane 3BV voor de Beginner-moeilijkheidsgraad 2, voor de Gevorderde-moeilijkheidsgraad 30, en voor de Expert-moeilijkheidsgraad 100. Je kunt meer lezen over 3BV in het artikel op Minesweeper Wiki (in het Engels).

Je kunt meer lezen over de wereldranglijsten op de website over de regels van de Mijnenveger ranglijst (in het Engels).

Veelgestelde vragen

Er zijn meer statistieken met ingewikkelde namen die worden gebruikt in de Mijnenveger-gemeenschap. Ze vallen echter buiten de reikwijdte van deze eenvoudige introductie. Je kunt ze bekijken in deze video van een Mijnenveger grootmeester die een wereldrecord op Expert-niveau verslaat, terwijl alle statistieken in realtime worden berekend:

Succes met het verslaan deze keer!